Porotherm-harkot Wienerberger

Porotherm-harkot Wienerberger

Olen Porotherm-kennoharkkojen suuri fani. Rakennusalan ihmisenä olen aina ajatellut, miksi rakentaminen on niin monimutkaista. Talon seinässä on liian monta kerrosta: talon runko, lämmöneristys, kosteussulku, kipsilevy ym. Tuloksena saadaan toki lämmin talo, mutta se on liian tiivis ja ei hengitä. Eikö voisi olla jotain materiaalia, joka pitäisi talon lämpimänä, mutta hengittäisi? Ja kaiken lisäksi olisi helppokäyttöinen ja ekologinen.

Löysin Porotherm-kennoharkot joitakin vuosia sitten PRKK:n koulutustilaisuudessa. Hurahdin niihin heti ja kävin läpi joka ikisen  Wienerberger Suomen tiedotus- ja koulutustilaisuuden. Esitin satoja kysymyksiä ja toistelin heille, miten ihana on tämä Porotherm ja miten paljon pidän siitä. Parasta oli esittely Korian tehtaalla, jossa sai kokeilla Porotherm-harkkojen muuraamista ja poraamista. Nautin asiasta mielettömästi. Kunpa pääsisin ihan oikeasti rakentamaan Porotherm-harkoista, ajattelin.

Hämmästyttävää kyllä, Wienerberger Suomi ei näyttänyt jakavan innostustani. Heidän mukaansa heillä on kaltaisiani innokkaita jonoksi asti ja ongelmana on pikemminkin se, miten saadaan kaikille halukkaille Porotherm-talo. Heille kuulemma soittaa jatkuvasti ihmisiä, jotka kysyvät, miten he saavat Porotherm-talon rakennettuna avaimet käteen, ja Wienerberger Suomella ei yksinkertaisesti ole resursseja auttaa kaikkia. Eli tämä juttu ei ole Wienerberger Suomen sponsoroima, vaan kirjoitan tätä omasta vapaasta tahdostani :).

Mitä on Porotherm-kennoharkko

Porotherm on kaikkea, josta yksinkertaista ja hengittävää rakennetta tavoitteleva voi haaveilla. Poltetusta savesta valmistettu kennoharkko on hengittävä eli kosteutta läpäisevä. Massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti lämpötilaerojen tasaajana. Porotherm-kennoharkkotalo on rakenteeltaan yksinkertainen: vain kennoharkko ja molemmille puolin tuleva pinnoite tai kennoharkko ja julkisivumuuraus.

Porotherm-kennoharkkorakenne ei vaadi erillistä lämmöneristettä, vaan harkon tiheä ilmakennosto muodostaa lämpöä eristävän kerroksen. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien ikään kuin termostaattina ulko- ja sisätilojen välissä. Huoneilma pysyy miellyttävänä läpi vuoden ilman tuntuvia lämpötilavaihteluita. Lämmönvarauskykynsä ansiosta massiivinen tiilirakenne on myös energiataloudellinen ja säästää siten asumisen aikaisia kustannuksia kevyempiin seinäratkaisuihin verrattuna.

Porotherm-kennoharkoilla yksilöllinen ratkaisu

Porotherm-talo on yleensä arkkitehdin suunnittelema. Pohjaratkaisussa huomioidaan asiakkaan tarpeet ja rakennuspaikan asettamat vaatimukset. Tyypillisesti julkisivuratkaisuksi valitaan rappaus, mutta talon voi vuorata esimerkiksi tiilellä, mikä ratkaisuna parantaa edelleen rakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Puutaloalueella Porotherm-harkkotalon voi vuorata myös puupaneelilla.

Porotherm-rakentaminen

Porotherm-muurauksen laadukkaan lopputuloksen edellytyksenä on, että sokkelin pinta on mahdollisimman suora. Muuraus aloitetaan sokkelin yläpinnan oikaisun ja bitumihuopakaistan asennuksen jälkeen. Ensimmäisen harkkokerroksen alle voidaan levittää 5-10 mm laastikerros. On äärimmäisen tärkeää, että ensimmäinen harkkokerros on mahdollisimman suora, koska Porotherm-harkot ovat korkeussuunnassa mittaansa hiottuja. Harkkokerrosten väliin tuleva laastikerros on hyvin ohut, ja se ei anna ollenkaan pelivaraa.

Porotherm-harkkojen muurauksessa käytetään ohutsaumalaastia, joka levitetään joko pitkäkarvaisella maalaustelalla tai muurauskelkalla. Harkkojen vaakasauman paksuus on n. 1 mm. Porotherm-harkkojen reunaponttauksen ansiosta pystysaumoihin ei yleensä levitetä laastia. Harkot muurataan puolenkiven limityksellä. Aukkojen ylitykset tehdään tähän tarkoitukseen suunnitelluilla U-harkoilla. Väliseinät muurataan esim. 100 mm paksuisilla Porotherm-väliseinäharkoilla. 

Sähköputkien kanavat tehdään asianmukaisilla työvälineillä roilottamalla. Ohuesta kennorakenteesta johtuen Porotherm-harkkoja on helppo työstää. Porotherm-rakenteisiin tehtävät kiinnitykset voidaan tehdä monella eri tavalla. Sisätiloihin asennettaviin kevyempiin kannatuksiin käytetään erilaisia muovitulppa-ruuvi yhdistelmiä. Raskaampien kannatusten, kuten kaappien ja ovien kiinnityksiin, suositellaan käytettäväksi kemiallisia ankkureita. Porotherm-harkkojen työstämiseen ja reikien tekemiseen ei saa käyttää iskuporausta.

Sisäseinien oikaisu ja pinnoitus tehdään joko kipsitasoitteella tai sementtipohjaisella laastilla. Porotherm-harkkoseinien hengittävyysominaisuuksien varmistamiseksi myös käytettävän maalin tai tapetin tulee olla hengittävä. Märkätilat pinnoitetaan märkätilatasoitteella, jonka päälle sivellään kosteussulku. Ennen laatoitusta seinät tiivistetään vedeneristysmassalla valmistajan ohjeen mukaisesti.

Mahdollisia julkisivuratkaisuja Porotherm-rakenteeseen ovat rappaus, tiilijulkisivu tai puujulkisivu. Ulkoseinien rappaus tehdään kaksikerrosrappauksena, jonka kokonaispaksuus on n. 15 mm. Julkisivurappauksessa on suositeltavaa käyttää rappausverkkoa. Rappaustyö tulee tehdä yli +5˚C lämpötilassa. Mikäli Porotherm-harkon ulkopuolelle muurataan tiilijulkisivu tai asennetaan puuverhous, harkon ulkopinta ensin slammataan riittävän rakenteellisen tiiveyden aikaansaamiseksi. Harkon ja julkisivutiilen väliin jätetään 20-40 mm levyinen ilmarako. Puuverhous asennetaan koolauksen päälle niin, että rakenteen taakse jää vähintään 20 mm tuuletusrako.

Koska Porotherm-harkkorakenne on kutistamaton ja kuivuu nopeasti ohuiden kennojen ja keraamisen rakenteensa ansiosta, sisäpuoliset työt ja julkisivurappaus voidaan aloittaa lähes välittömästi muurauksen jälkeen. Rappaus- ja tasoitustyöt voidaan tehdä samoja telineitä hyväksikäyttäen. Rakentamisaika lyhenee ja rakennus saadaan valmiiksi yhdellä kertaa ilman, että julkisivurappauksen lopullista valmistumista tarvitsisi odottaa perinteisen lämmityskauden ajan. Tämä on suuri etu rakentajalle asumismukavuuden ja kustannusten kannalta.

Eikö olekin helppoa? Jos kiinnostuit, ota yhteyttä meihin ja kysy lisää!

 

Share this post