Rakennus- ja remonttihankkeen suunnittelu

Remontti

Rakennus- ja remonttihankkeen suunnittelu

Rakennus- ja remonttihankkeen suunnittelu on kaiken A ja O

Remontti- tai rakennushankkeen suunnittelun tärkeyttä ei voi aliarvioida. Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää edelleen paikkansa. Budjetti ja aikataulu kannattaa arvioida realistisesti. Tärkeää on miettiä, miten kauan projektin eri vaiheet kestävät, mihin haluat satsata ja missä säästät. Tähän ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Kaikki riippuu tarpeistasi, toivomuksistasi ja budjetistasi.

Jos remontoit arvoasuntoa, sinun kannattaa panostaa laadukkaisiin materiaaleihin. Luonteva valinta lattiamateriaaliksi on parketti, ja mielellään laadukas sellainen. Kannattaa harkita myös tapetin käyttöä. Tapetti tuo lisää arvokkuutta sisustukseen. Laattavalinnoissa voidaan huomioida rakennuksen arkkitehtuurityyli ja kauden piirteet.

Jos omistat sijoitusasunnon, jonka aiot vuokrata opiskelijoille kimppakämpäksi, materiaalien ei tarvitse olla huippukalliita, mutta kannattaa panostaa näiden kestävyyteen. Paras valinta lattiamateriaaliksi on laminaatti tai vinyylilankku. Muovimattokin käy. Seinien tapetointi kannattaa unohtaa, etenkin jos olet sallinut lemmikit! Vuokra-asunnon remontoinnista kerromme lisää tässä: https://terto.fi/remonttipalvelut-vuokranantajille/.

Aikatauluun vaikuttavat mm. materiaalien ja kalusteiden toimitusajat sekä aliurakoitsijoiden aikataulut. Mikäli olet valinnut tilaustuotteet, joiden toimitusaika on pitkä, kannattaa tilata ne ajoissa, jotta toimitusaika ei pidennä remonttiaikatauluja. Myös mahdolliset asennustyöt sekä sähkö- ja LVI-työt on ajoitettava niin, että ne eivät hidasta remontin valmistumista.

Kannattaa muistaa, että ennen osakehuoneiston remonttia on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus. Taloyhtiö voi vaatia lisäselvityksiä. Esim. jos muutetaan vesipisteiden paikkoja tai lisätään lattiakaivoja ja viemäreitä, taloyhtiö voi vaatia LVI-suunnitelman. Seinien purkuun ja lattian piikkaamiseen voidaan tarvita rakennesuunnitelma. Tämä kaikki vie aikansa, ja se on huomioitava remonttihankkeen suunnittelussa.

Jos käytät sisustussuunnittelijaa remontti- tai rakennushankkeessa, täytyy varautua siihen, ettei suunnitelma valmistu hetkessä. Ensinnäkin sinun on löydettävä “se oikea” sisustussuunnittelija, jonka kanssa “kemiat pelaavat”. Hän ymmärtää, minkälaisesta tyylistä pidät ja minkälaisen lopputuloksen haluat saavuttaa. Jo suunnittelijan valinta vie aikansa. Myös suunnitteluprosessi kestää useita viikkoja. Käydään läpi tarpeesi, toivomuksesi ja erilaiset mahdolliset ratkaisut, jotka sopivat asuntoosi. Asiaan kannattaa panostaa, jos haluat saada täydellisen sisustusratkaisun!

Kun kaikki suunnitelmat ovat valmiit, varsinainen remontti- tai rakennushanke voi alkaa. Projekti näyttää usein palapeliltä, jossa kaikkien palikoiden on loksahdettava paikoilleen, jotta kokonaisuus toimisi. Hankkeessa on mukana erilaisia asiantuntijoita: rakennesuunnittelija, LVI-suunnittelija, sisustussuunnittelija, maalari, sähköasentaja, putkiasentaja, kirvesmies ja paljon muita. Kaikkien on oltava paikalla juuri oikeaan aikaan tekemässä oikeaa asiaa. Siksi koordinointi ja kommunikointi ovat erityisen tärkeitä remonttihankkeessa. Kannattaa valita urakoitsija, joka ymmärtää tämän ja on valmis panostamaan yhteistyöhön muiden osapuolten kanssa.

Jotkut remontoijat haluavat tehdä säästösyistä osat työt itse. Kaikki urakoitsijat eivät suostu tähän, mutta meille tämä käy, kunhan rajataan tarkasti vastuut ja sovitaan aikatauluista. Toki erityistä ammattitaitoa vaativat työt, kuten sähköasennukset, putkityöt, vesieristystyöt, laatoitus ym. kannattaa jättää ammattilaiselle. Näin vältyt ikävistä yllätyksistä, ja vastuuasiat ovat selvillä!

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä meihin ja kysy lisää!

Share this post